İstanbul‘da 600 milyon dolar civarında sahte banknotun piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Para sayma makinelerinin sahteliği tespit edemediği ve bu yüzden bazı döviz büroları ve bankaların dolar alımını durdurduğu ortaya çıktı. Tedirgin olan ve önlem alınmasını isteyen esnaf, para sayma makinelerinin güncellenmesini talep ediyor.
Türkiye’de sahte dolarların piyasaya sürülmesi, ekonomi ve ticaret dünyasında büyük bir endişeye sebep oldu. Özellikle İstanbul’da turizmin yoğun olduğu tarihi Kapalıçarşı bölgesinde yoğunlaşan bu sahte para krizi, gerçeğinden ayırt edilmesi neredeyse imkansız olan banknotlarla gündem oldu. Para sayma makinelerinin bile sahte banknotları ayırt edemediği belirtilirken uzmanlar yazılım güncellemelerinin eksikliğine dikkat çekti.
Kapalıçarşı esnafı tedirgin
Sahte dolarların özellikle yoğun para sirkülasyonunun olduğu Kapalıçarşı’da piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Kuyumcular ve döviz büroları bu durum karşısında alarm durumuna geçti. Sahte 50 dolarlık banknotların yaygınlaşması, esnaf arasında ciddi bir tedirginliğe neden olurken, birçok işletme bu banknotlarla işlem yapmayı kabul etmiyor.
Kuyumcu Mehmet Ali Yıldırımtürk, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Müşteriler 50 dolarla alışveriş yapmak istiyor ama kimse kabul etmiyor. Döviz büfeleri de almıyor. Esnaf bu konuda çok dikkatli davranıyor.”
Sahte dolar krizi büyüyor
Döviz ve altın piyasası uzmanı Adnan Kapukaya, 50 dolarlık banknotların artık bankalar tarafından bile kabul edilmediğini belirtti. Kapukaya, sahte para krizinin daha büyük bir tehdide dönüşebileceğini vurgulayarak, “Bu paraları üretenler 100 doları da kolayca yapabilir. Sorun çok ciddi bir boyuta ulaşabilir” dedi.
Piyasada 500-600 Milyon dolar var
Yetkili Müesseseler Derneği Başkanı Mustafa Ünver, sahte paraların çoğunun Balkanlar, Ortadoğu ve Asya’dan geldiğini, ancak Türkiye’de de bu banknotların üretildiğine dair bulgular olduğunu belirtti. Ünver, piyasada dolaşan sahte banknot miktarının 500-600 milyon dolara ulaştığını söyledi.
“Orijinal parayla yüzde 99 oranında eşleşen sahte banknotları sıradan vatandaşın fark etmesi neredeyse imkansız. Para sayma makinelerinin yazılımları güncel olmalı” diyen Ünver, önlem alınmaması durumunda krizin büyüyeceği ikazında bulundu.