Bahar mevsiminde zirai don yaşanması meyve üretimini olumsuz etkiledi. Özellikle kiraz, vişne, erik, kayısı gibi meyveler dalında dondu. Piyasaya mal sürülemeyince pazar tezgahında kirazın kilosu 600-700 lirayı buldu. Enflasyonun da etkisiyle neredeyse et ile yarışan kiraza vatandaş uzaktan bakıyor.
Kiraz, tezgahlara mayıs ve haziran aylarında boy gösteriyor. Ancak hasat döneminde olunmasına rağmen fiyatlar geçen yılın çok fazla üzerinde.
Bazı kiraz cinslerinde kilo fiyatı 750 liraya kadar çıkıyor. Yani kıymadan 200 lira daha pahalı hale gelmiş oluyor.
Bunun ilk nedeni ağaçların nisan ayında gerçekleşen zirai dondan zarar görmesi olarak açıklandı. Ancak enflasyonun olumsuz etkisi de var.

Kiraz yemeden hasat bitiyor
Kiraz hasadında sona geliniyor. Üreticiler, bu nedenle fiyatın önümüzdeki günlerde de düşeceğini tahmin etmiyor.
Don, tüm meyveleri olumsuz etkiledi. Eriğin fiyatı 300 lirayı, çileğin kilosu 200 lirayı aşıyor.
Üreticide 600 TL
Öte yandan Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek, kirazın kilosunun 600 TL’ye dayandığını söyledi. Manisa’nın Selendi ilçesine bağlı bir mahallede kirazın kilosunun 601 TL’ye satılması dikkat çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek, bu yıl rekoltenin düşük olduğunu, buna bağlı olarak fiyatların arttığını söyledi. Kocagöbek, “Şu anda ihracat fiyatları 400 ile 600 TL arasında değişiyor. Bu sene hasat az olduğu için çiftçinin yüzü gülüyor” ifadelerini kullandı.

Yüksek fiyat nedeniyle iç piyasada tüketim azaldı
Ürünün az olması, fiyatların da yukarı yönlü seyrini sürdürmesine sebep oldu. Yüksek fiyatlar nedeniyle iç piyasada kiraz tüketiminin azaldığını belirten Kocagöbek, “İsteriz ki kendi halkımız da ucuz kiraz yesin ama maalesef böyle bir şansımız yok” ifadelerini kullandı. Kiraz hasadının önümüzdeki günlerde Afyon ve Konya gibi bölgelere kayacağını belirten Kocagöbek, “Bu bölgelerde de iklimden kaynaklı sıkıntılar var. Hasat süreci yaklaşık bir ay daha devam eder” dedi. Kirazda bu sezon fiyat düşüşü beklemediklerini ifade eden Kocagöbek, “Yeterli mahsul yok. Tüccarlar ve ihracatçılar arasında ciddi bir rekabet var. Şu an satış fiyatı 400 ile 600 TL arasında değişiyor” diyerek sezon değerlendirmesini tamamladı.