21 Aralık 2024, Cumartesi

Yusuf Dikeç pozu, trans sporcu tartışmaları, Seine nehrinin kirliliği, İstanbul Evi ve Türkiye’nin 8 madalyası… Bir olimpiyat böyle geçti…

Dünya çapında en büyük spor organizasyonu olan olimpiyat oyunlarının biri daha geride kaldı. “Paris 2024 Olimpiyat Oyunları” ismiyle Paris’te 26 Temmuz – 11 Ağustos arası yapılan ve iki hafta boyunca gündemin olan organizasyona unutulmayacak sahneler damga vurdu. Sıfır altın madalyayla tarihinde en başarısız olimpiyat tecrübesi yaşayan Türkiye, bunun yanında milli atıcı Yusuf Dikeç’in ikonik pozuyla 2 hafta boyunca en çok konuşulan sporcuya sahip oldu. Boks branşında trans tartışmalarının odağındaki Cezayirli sporcu İmane Khelif ise kadınlar kategorisinde altın madalya kazandı. Tartışmalarıyla, renkli sahneleriyle Paris Olimpiyat Oyunları’nda önce çıkanlar…

Olimpiyat oyunları, MÖ 8. yüzyılda Olimpiya’da gerçekleştirilen antik oyunlara dayansa da modern oyunların ilki 1896 yılında, Pierre de Coubertin’in Uluslararası Olimpiyat Komitesini (kısaca IOC) kurması sonrasında gerçekleştirildi. 33’üncüsü Paris’te gerçekleşen 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na, 32 spor dalında, 35 yarışma tesisinde, yaklaşık 10.500 sporcu katıldı.

26 Temmuz’da Seine nehrindeki yapılan geçit töreninde sporcular yağmur altında ıslanırken asıl tartışılan açılış kutlamasındaki marjinal görüntüler oldu. Hazreti İsa’yı konu alan ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunun canlandırılmasında LGBT temalarının kullanılmasına dünyanın dört bir yanından tepkiler geldi. Bazı sponsorluklar iptal edildi.

‘X’, adaletsizliğe karşı

Bu yaşanan, olimpiyat oyunlarının kadınlar kategorisinde yarışan ‘trans bireyler’ tartışmasının da öncüsüydü sanki. 66 kilo son 16 turunda İtalyan boksör Angela Carini, 46 saniye içerisinde Cezayirli boksör Imane Khelif ile karşılaştığı maçtan çekilerek gözyaşlarına boğuldu. Yumrukların canını çok acıttığını söyledi. Saniye saniye ekranlara gelen bu görüntü sonrası İtalyan Başbakanı Meloni, 2023’te “cinsiyet uygunluğu testini” geçemeyen Cezayirli boksör Khelif’in Olimpiyatlarda yarışmasına ilişkin, “Erkek genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın yarışmalarına kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum” açıklaması yaptı. Dünya çapında kopan büyük tartışmada Meloni gibi düşünenler olduğu gibi Khelif’e destek verenler de oldu. Bazıkadın sporcular, müsabaka sonrası “X” işareti yaparak bu durumu protesto etti. Khelif ise bütün bu tartışmaların arasından sıyrılarak aldığı altın madalyasını ekibindeki erkek arkadaşlarının omzunda kutladı.

İkonik poz

10.500 sporcu, 329 madalya için yarıştı. Ama hiçbir madalya o bir tek “gümüş madalya” kadar konuşulmadı. İşte Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan’ın kazandığı gümüş madalyaydı bu… Yusuf Dikeç’in ekipmansız, bir eli cebinde yaptığı atış şekli tüm dünyada efsane oldu. X’in sahibi Elon Musk ile diyaloğu, ünlülerin ve hatta olimpiyattaki sporcuların o pozla zafer görüntüsü vermesi… Öyle ki Sırp rakibi Mikec, Dikeç’i arayarak, “Altın madalyayı ben mi aldım sen mi, anlayamadım. Benim ülkemde bile sen bir numarasın” dedi.

İlk yarı final başarısı

Tartışmasız Türkiye’nin en önemli olimpiyat gündemi A Milli Kadın Voleybol Takımı oldu. Tarihinde ilk kez olimpiyatlarda yarı finale ulaşan Filenin Sultanları İtalya’ya yenilerek finale ulaşamadı. Bronz madalya için mücadele ettiği Brezilya karşısında da mağlup olan Milli Takım, olimpiyat dördüncüsü olarak Türkiye’ye döndü. Melissa Vargas, olimpiyatların en skorer oyuncusu olarak tarihe geçti.

İstanbul Evi ve İmamoğlu

Mansur Yavaş, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu Paris Olimpiyat Oyunları'nda
Mansur Yavaş, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu Paris Olimpiyat Oyunları’nda

Olimpiyatlar, spor kadar siyasetin de konusu oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Paris’teki “İstanbul evi” projesi bir haftadan fazla gündemde yerini korudu. İstanbul Evi’nin 249 bin EURO’luk kirası, CHP Genel Başkanı Özgür özel, İmamoğlu ve İstanbul’un 17 ilçe başkanının dahil olduğu ekibin yaklaşık 1 hafta Paris’te kalması, masraflar tartışma konusu oldu.  

Kadın sporcular umut verdi

Sonuç olarak 2024 Paris Olimpiyat Oyunları, Seine nehrinin kirliliğinden dolayı rahatsızlandığını açıklayan yüzücüler, trans sporcular, açılıştaki LGBT görüntüleri derken Türkiye adına 3’ü gümüş, 5’i bronz olmak üzere 8 madalya ile dönülen en başarısız olimpiyat oyunları olarak tarihe geçti. Ve bu 8 madalyanın 6’sında kadınların imzası vardı; Şevval İlayda Tarhan, Buse Naz Çakıroğlu, Hatice Akbaş, Buse Tosun Çavuşoğlu, Esra Yıldız Kahraman ve Nafia Kuş Aydın. Türkiye’deki siyasi iklimin tersine dünyanın en büyük spor organizasyonuna kadınların damga vurması umut verdi.

önce gerçek
Beğenebilirsiniz
tümü

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne: İktidarın Suriye ile ilgili verdiği son kararın ve attığı adımların çok doğru olduğu kanaatindeyim (I)

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne duruşuyla, savunduğu değerlere karşı ödediği bedellerle hem Türk medyasında hem de Türk siyasetinde önemli bir isim. Siyaset bilimi uzmanı Türköne...