21 Aralık 2024, Cumartesi

Adli yıl açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci gündemi yeni anayasa

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen ve 20 Temmuz’da başlayan adli tatil sona erdi. 2 Eylül itibarıyla yargı 2024-2025 adli yılı mesaisine başladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, her yıl olduğu gibi Yargıtay’da yapılan adli yıl açılış törenine katıldı. Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulmasının gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Toplumumuzun farklı kesimlerinin bilgisini alarak ortak akılla süreci yürütme gayreti içindeyiz. Türkiye yeni bir anayasaya hazırdır. Yeni anayasa meselesinin önündeki en büyük engel ise önyargılardır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı‘nda 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni’ne katıldı. Yargıtay Başkanlığına seçilen Ömer Kerkez’i kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni anayasayla ilgili samimi ve kararlı olduklarını kaydetti.

“Türkiye yeni anayasaya hazır”

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin mesajlar veren Erdoğan, Türkiye’nin darbe mahsulü olan mevcut anayasadan kurtulma vaktinin geldiğini dile getirdi.

“Türkiye yeni anayasaya hazırdır. En büyük engel önyargılar” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Yeni bir sivil anayasa. Türk demokrasisini bunu yapabilecek imkan ve olgunluğa sahip olduğunu görüyoruz. Toplumumuzun farklı kesimlerinin bilgisini alarak ortak akılla süreci yürütme gayreti içindeyiz. Türkiye yeni bir anayasaya hazırdır. Yeni anayasa meselesinin önündeki en büyük engel ise önyargılardır.

Samimiyiz, kararlıyız…

Biz yeni anayasaya sadece kuru bir hukuki belge olarak değil, haklarımızı, sorumluluklarımızı yer aldığı bir toplu sözleşme olarak bakıyoruz. Bu sürecin her adımında milletimizin iradesi yegane rehberimiz olacaktır. Ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek ülkemizi ileriye taşıyacak bir anayasa hazırlıyız. Bu konuda samimiyiz, kararlıyız. Diğer siyasi partilerin de aynı niyeti sergilemesini umuyoruz. Sorunlarımızı tartışarak değil konuşarak çözebiliriz.

Yeni adli yılda 2 yeni uygulama

Bu yıl 2 yeni uygulamayı hayata geçiriyoruz. Hukuk mesleklerine giriş sınavıdır. Hakim, savcı noter olacak kişilerin meslek ve niteliklerinin artırılmasını hedefliyoruz. Diğer uygulama ise hakim ve savcı yardımcılığı kurumudur. 3 yıllık bir modeli devreye alıyoruz. 1 yılı adalet akademisinde, diğer 2 yılı deneyimli hakim ve savcıların yanında olmak üzere hakim ve savcılarımız çok daha deneyimli olarak yetişecek. Müspet etkilerini pratikte de göreceğine inandığım sisteminin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. 2024-2028 yıllarını kapsayan Türkiye Yargı Reformu belgemizi önümüzdeki süreçte milletimizle paylaşacağız. Her iki belgenin hazırlığında milletimizin insan hakları, adaletini göz önüne aldık. Makul süre öngörülebilir ve çözüm merkezli adalet olacak. Gerek kanun değişikliği, kolaylaştırılmış, verimliliği esas alan süreçler oluşturacağız.

önce gerçek
Beğenebilirsiniz
tümü

12 Eylül’de hakimlik, Balyoz’da avukatlık yaptı, bugünkü yargı mesleği bıraktırıyor: Dayanamıyorum!

Ali Fahir Kayacan, 50 yıllık hukuk kariyerinin ardından Türk yargısındaki mevcut durumu sert bir dille eleştirdi. 12 Eylül döneminde idam kararlarına imza atan ve...