20 Mayıs 2025, Salı

Özel okullarda artık ‘ders kitabı ücreti’ ödenmeyecek: Amaç, Bakanlık onayı olmayan kitapların okutulmasını engellemek 

Milli Eğitim Bakanlığı‘nın yeni düzenlemesine  özel okullarda ‘kitap ücreti’ adı altında ödeme alınması yasaklandı. Yeni mevzuata göre, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren özel okullarda çocuğu bulunan veliler, “ders kitabı” adı altında ücret ödemeyecek. Buradaki amacın ise, Bakanlık onayı olmayan kitapların okutulmasını engellemek olduğu ifade ediliyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda okutulacak ders kitaplarına ilişkin yeni düzenleme yapıldı. Bakanlıkça ilk olarak geçen yıl yapılan yönetmelik düzenlemesiyle 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm özel okullarda Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının okutulması zorunluluğu getirilmişti.

Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlandı 

Bu düzenlemenin ardından 3 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e, konuya ilişkin yeni bir madde daha eklendi. Bu ek hüküm doğrultusunda, özel okullar tarafından velilerden “ders kitabı” adı altında herhangi bir ücret alınamayacak. Yeni düzenleme, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ders kitaplarının tüm eğitim kademelerinde ücretsiz dağıtılması esasına dayanıyor.

Amaç, Bakanlık onayı olmayan kitapların okutulmasını engellemek 

Mevzuattaki yeniliğin en önemli amacı, Bakanlık denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığıyla yanlış ve uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek. Bu kapsamda, Türkiye’de resmi ve özel okullarda, Bakanlık birimlerince hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan öğretim programı uygulanırken ders kitapları da buna uygun yazılıp yine onaya bağlı okutuluyor. Bu onay sırasında, öğrencilere ulaşan her ders kitabı, Bakanlıkça bir inceleme sürecinden geçiriliyor. Özel okullara devam eden çocuğu bulunan velilerin, farklı ders kitapları için ekonomik yönden zorlanmalarının önüne geçilmesi de hedefler arasında bulunuyor.

“Ders kitabı” için ücret alınıp alınmadığı denetlenecek

Öte yandan mevzuat gereği “derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulması” ve “ders kitabı için ücret talep etmeme” konusunda, özel okulların kurucularının, kurucu temsilcilerinin ve müdürlerinin de çeşitli sorumlulukları var. 2024-2025 eğitim-öğretim döneminden itibaren sınıflarda okutulan ders kitaplarının Bakanlıkça ücretsiz dağıtılan kitaplar olup olmadığı yönünden denetime tabi tutulan özel okullar, gelecek dönemden itibaren “ders kitabı” için velilerden ücret talep edilip edilmediği yönünden de denetlenecek.

Cezai yaptırım uygulanabilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek eğitim öğretim yılında da talep edilip edilmediğine bakmadan, tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz göndermeyi sürdürecek. Bakanlığın ücretsiz dağıttığı ders kitaplarını kullanmayan ya da “ders kitabı” adı altında velilerden ücret talebinde bulunan özel okullara Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 7. maddesinde yer alan cezai yaptırımlar uygulanabilecek.

Bu madde, söz konusu fiilin tekrarı halinde brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezasına ve kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar gidebilecek kademeli bir cezai yaptırımı öngörüyor.

önce gerçek
Beğenebilirsiniz
tümü

Prof. Dr. Türköne: İnsan sağa sola savrulabilir, yanlış yerlerde durabilir, önemli olan birey olarak hata yapmamak (II)

Siyaset bilimci Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ile röportajın ilk bölümünde Türk siyasetini ve Suriye meselesini konuşmuştuk. Şimdi ise konumuz hem genel hem de biraz özel. Konumuz adalet, hukuk,...