Kobani davasında 32 bin sayfalık gerekçeli karar 13 ay sonra açıklandı. HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ‘ın aralarında bulunduğu 36 kişi hakkında verilen hapis cezalarıyla ilgili gerekçeli karar, rekor sayfa sayısı ile gündem oldu. Sanıklar mahkumiyete itiraz için 13 aydır gerekçeli kararın çıkmasını bekliyordu.
Türk Ceza Kanunu(TCK)’nu hazırlayan komisyon başkanı Prof. Dr. İzzet Özgenç ve komisyon üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, gerekçeli karara isyan etti.
Kobani davasında, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra HDP MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 36 kişi hakkında verilen hükme ilişkin 32 bin 630 sayfalık gerekçeli karar 13 ay sonra açıklandı.
Kobani davasına bakan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Mayıs 2024’te hükmünü açıklamıştı. Sanıklardan 12’sinin beraatlarına hükmedilirken, eski Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş’a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası vermişti. HDP MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında diğer sanıklara ise çeşitli sürelerle hapis cezasına mahkum edilmişti. Firari 72 sanığın dosyaları ise ayrılmıştı.
İtiraz etmek için 13 aydır gerekçe bekleniyordu
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, hükme ilişkin 32 bin 630 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı.
Kararda hüküm giyen sanıkların 6-8 Ekim olayları sırasında meydana gelen şiddet olaylarından sorumlu tutulmadıkları bildirildi.
Ancak dosyanın bir bütün halinde değerlendirilmesinde 6 Ekim 2014 tarihindeki MYK toplantısına katıldığı tespit edilen ve bu toplantıda alınan karar doğrultusunda halkı terör örgütünün amacına uygun olarak “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçuna uygun ortamı sağlamak için kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne tahrik eden sanıkların eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun 214/1 maddesinde düzenlenen “suç işlemeye tahrik” suçuna sebebiyet verdiği ve 302/1 maddesinde düzenlenen “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım” boyutunda kaldığı belirtilen kararda, sanıkların bu suçlardan mahkumiyetlerine karar verildiği kaydedildi.
Hukukçular isyan etti

Ceza Hukukçusu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski hukuk danışmanı Prof. Dr. İzzet Özgenç, “Bir karar 36 bin sayfa olamaz. Özellikle yargı uygulamamızdaki hukuksuzluklar karşısında duyarsız olmak, bir vicdan sorunudur.”

Prof. Dr. Adem Sözüer ise, “Demirtaş davasında 13 ayda 32 bin sayfa gerekçe yazılmış!
Gerekçe; iddia ve savunmaca okunmaya ve elverişli oluşturulursa , hukuka aykırılıklar tespit edilip kanun yoluna gidilebilir. 32 bin sayfa okunsun diye değil belki Guinness rekorlar için yazılmıştır.”
