21 Aralık 2024, Cumartesi

Paris’te havalimanında gözaltına alınan Telegram’ın kurucusu Durov için ek süre alındı

Popüler şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram‘ın kurucusu ve CEO‘su Pavel Durov, Cumartesi akşamı Paris‘in Le Bourget Havalimanı‘nda gözaltına alındı. Durov iki gündür Paris polis biriminin elinde tutuluyor. Fransız makamları Durov’un kurduğu platformun uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı işlenen suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve kendisinin de bu suçların “ortağı haline geldiği”ni  iddia ediyor.

Fransız medyasının haberlerine göre, 39 yaşındaki iş insanı özel jetinden inerken polis tarafından gözaltına alındı. Durov’un yanında koruması ve kız arkadaşı vardı. 24 Ağustos’ta yerel saatle 20.00 civarında Paris’teki Bourget Havaalanı’nda özel jetinden indiği sırada gözaltına alınan Durov’un gözaltı süresi iki gün(48 saat) uzatıldı.

Fransa’da gözaltı süresi 96 saat

Fransa’da gözaltı süresi en fazla 96 saatle sınırlandırılıyor. Durov, bu sürenin sonunda serbest bırakılabileceği gibi hakkında suç duyurusunda bulunularak tekrar gözaltına da alınabilir.

Hakkında yakalama kararı vardı

Yine Fransız medyasına göre, Durov’un Paris’e Azerbaycan’dan geldiği ve hakkında bir arama emrinin olduğu bildirildi.

Fransız makamları Durov’un kurduğu platformun uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı işlenen suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve kendisinin de bu suçların “ortağı haline geldiği”ni  iddia ediyor.

Fransız hükümeti, daha önce tüm bakanlıklardan WhatsApp, Telegram ve Signal’i bırakıp Fransız mesajlaşma uygulamalarını kullanmasını istemişti.

Telegram niye popüler?

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan şifreli konuşma hizmeti ile gizli kalmasını sağlayan Telegram, kolay kullanımı ve gruplarla iletişimi kolaylaştırması sebebiyle tercih sebebi. Ancak yine aynı sebeplerden dolayı suç örgütleri ve diğer grupların, emniyet güçlerinin dikkatini çekmeden haberleşmesine imkan verdiği ileri sürülüyor.

Yarım milyardan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunan Telegram diğer uygulamaların aksine asla hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını belirtiyor. 2013 yılında Rus milyarder kardeşler Nikolai ve Pavel Durov tarafından Moskova’da geliştirilen uygulama Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal medya platformlarında kendine zemin bulamayan aşırı siyasi hareketler için bir sığınak olduğu düşünülüyor.

Programın ayrıca, uyuşturucu ve silah kaçakçıları, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi aşırılıkçı örgütlerin militanları ve aşırı sağcı gruplar tarafından da kullanıldığı iddialar arasında.

Bir diğer popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın yeni sözleşmesini gizlilik konusunda soru işaretleri yaratması üzerine Telegram kullanıcılarının sayısı yarım milyarı geçmişti.

önce gerçek
Beğenebilirsiniz
tümü

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne: İktidarın Suriye ile ilgili verdiği son kararın ve attığı adımların çok doğru olduğu kanaatindeyim (I)

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne duruşuyla, savunduğu değerlere karşı ödediği bedellerle hem Türk medyasında hem de Türk siyasetinde önemli bir isim. Siyaset bilimi uzmanı Türköne...