7 Nisan 2025, Pazartesi

Vatandaşa limitsiz ekonomi zorbalığı: 100 bin TL ve üzerinde limiti olan kredi kartlarından Savunma Sanayi ücreti alınacak

Kötüleşen ekonomi için kaynak bulmaya çalışan Hazine ve Maliye Bakanlığı yine vatandaşın cebine göz dikti. SSDF’ye ek kaynak sağlamak için hazırlanan yasa teklifi Meclis’e getirildi. Buna göre limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartı sahiplerinden yıllık 750 TL katılma payı alınacak.

AKP milletvekilleri, “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na (SSDF) ek kaynak sağlamak için mevcut yasada değişiklik getiriyor.

Bu yeni düzenlemeye göre vergi ve gümrük beyannameleri, sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim belgelerinden alınan damga vergisi tutarına ek olarak, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden yarı oranında katkı payı alınacak. Ayrıca tapu ve kadastro işlemlerinde taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL alınacak. Ayrıca diğer işlemlerde de işlem sahibinden 375 TL katılma payı tahsil edilecek.

100 bin TL kredi kartı limitinin üstüne katkı payı

Kredi kartı limitleri 100 bin TL ve üzerinde olan kart sahipleri, her yıl kart başına 750 TL katkı payı ödeyecek. Noterlerde ise taşınmaz satışları, araç tescilleri ve devir işlemlerinden katkı payı alınacak. Bu paylar, SSDF’ye gidecek ve noterler bu katkı paylarından herhangi bir gelir elde etmeyecek.

Teklife göre tahsil edilen tüm paylar, tahsilatı izleyen ay içinde SSDF’ye gidecek. Tapu ve kadastro işlemlerinden alınan paylar, işlemden önce vergi dairesine ödenecek. Aynı zamanda, kredi kartı katılma payları da kart sahiplerinden tahsil edilecek. Ayrıca ilgili dönemin hesap özetinde gösterilecek.

Noterler de tescil ve devir işlemleri sırasında katılma paylarını tahsil edecek. Bu paylar ödenmeden işlem gerçekleştirilmeyecek ve noterler, işlemi yapan kişiyle birlikte bu ödemeden sorumlu olacak.

Söz konusu düzenlemeler, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.

önce gerçek
Beğenebilirsiniz
tümü

Prof. Dr. Türköne: İnsan sağa sola savrulabilir, yanlış yerlerde durabilir, önemli olan birey olarak hata yapmamak (II)

Siyaset bilimci Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ile röportajın ilk bölümünde Türk siyasetini ve Suriye meselesini konuşmuştuk. Şimdi ise konumuz hem genel hem de biraz özel. Konumuz adalet, hukuk,...