21 Aralık 2024, Cumartesi

Anayasa Mahkemesi, sahipsiz hayvanlar yasasını esastan görüşecek

Anayasa Mahkemesi, sokak hayvanlarıyla ilgili yeni yasal düzenlemenin iptal isteminin esastan görüşülmesini kararlaştırdı. Ayrıca, kanunla ilgili yürütmeyi durdurma talebini ise karara bağlamadı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Genel Kurul gündemine aldığı sahipsiz hayvanlara ilişkin kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan dava ile ilgili ilk inceleme kararını kamuoyuna açıkladı.

Başvuruya ilişkin eksiklik tespit etmeyen AYM, davanın esastan görüşülmesine hükmetti. Esasa ilişkin görüşme tarihi ise daha sonra tespit edilecek. Bu aşamada AYM ayrıca, “yürütmeyi durdurma” talebinin de esas inceleme aşamasında karara bağlanmasına hükmetti.

CHP, Ağustos ayının başında yürürlüğe giren kanunun 17 maddesinden 16’sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 15 Ağustos’ta AYM’ye başvurmuştu.

Milletvekili Nimet Özdemir, Yüksek Mahkeme’nin kararı açıklanmasının ardından X sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Mahkemenin konuyu esastan incelemeye karar vermiş olması bizim için çok önemli bir aşamadır,” yorumunu yaptı.

“Türkiye’de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hala hukukun müdafaa edildiğini görmek ümit vericidir. Verilen bu kararla verdiğimiz mücadelede ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha ortaya konmuştur,” diyen Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye şayet müreffeh bir ülke olacaksa Hukuk ve Adaletten sapmayan, baskı ve telkinlere boyun eğmeyen vicdan sahibi hakimler sayesinde olacaktır.”

Kamuoyunda tartışmaya neden olan kanun Ağustos’ta çıktı

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda iki gün süren görüşmelerin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oylarıyla Meclis’ten geçerek 2 Ağustos’ta yürürlüğe girdi.

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Hareket Partisi (CHP), 17 maddelik “160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 16’sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 15 Ağustos’ta AYM’ye başvurdu.

Başından beri teklifin en çok tartışılan yönü, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açan 5. madde olurken, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’ndaki görüşmelerde söz konusu maddede değişiklik yapıldı. Buna göre, teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarıldı ve kediler kapsam dışında bırakıldı. Ancak teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarılsa da sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesi yolu açık tutuldu.

Her ne kadar kanun teklifinden “ötanazi” kelimesinin çıkarılması bazı kesimlerce hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görüldüyse de muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığını iddia etti.

önce gerçek
Beğenebilirsiniz
tümü

Prof. Dr. Türköne: İnsan sağa sola savrulabilir, yanlış yerlerde durabilir, önemli olan birey olarak hata yapmamak (II)

Siyaset bilimci Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ile röportajın ilk bölümünde Türk siyasetini ve Suriye meselesini konuşmuştuk. Şimdi ise konumuz hem genel hem de biraz özel. Konumuz adalet, hukuk,...