İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstinaf aşamasında olan hakaret davasında yeni bir gelişme yaşandı. İmamoğlu, avukatları aracılığıyla davaya sunduğu mütalaa ile dosyasının Anayasa Mahkemesi(AYM)’ne gönderilmesini talep etti. Bu başvuru Türk Ceza Kanunu(TCK)’nu hazırlayan hocalar arasında polemiğe neden oldu. Çünkü İmamoğlu için AYM’ye başvuran isimlerden biri TCK’yı hazırlayanlardan Prof. Dr. Adem Sözüer.
Ekrem İmamoğlu’nun siyaset hayatını etkileme ihtimali bulunan hakaret davasında çıkacak karar uzun süredir tartışma konusuydu. İstinaf dairesi bir karar açıklamadan önce Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer ve avukat Tolga Şirin’in birlikte kaleme aldığı mütalaayı dosyasına sundu. İmamoğlu’nun yargılandığı TCK 125’te düzenlenen ‘hakaret’ suçu için Anayasaya aykırılık başvurusunda bulunuldu.
Prof. Dr. Sözüer, söz konusu mütalaaya dair sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. “Bir yandan kamu görevlileri yetki ve konumları gereği daha ağır eleştirilebilir derken, diğer yandan bu eleştiriler suç sayılıp, genel hakarete göre daha ağır cezalandırılıyor ve siyasi yasaklar konuyor. “ diyen Profesör Sözüer, “Bu uygulamayı mümkün kılan düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu kanaatindeyiz. Kamu görevlilerine hakaret, genel hakaret suçuna göre daha ağır cezalandıran nitelikli bir hal olmamalı ve bundan siyasi yasak doğmamalı.” dedi.
TCK’nın mimarlarında Özgenç karşı çıktı
Prof. Dr. Adem Sözüer ile birlikte TCK’yı hazırlayan Prof. Dr. İzzet Özgenç ise bu mütalaaya karşı çıktı. Prof. Dr. Özgenç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sayın Sözüer’in söz konusu mütalaa altına imza atması dikkat çekicidir. Zira TCK’nin hazırlık çalışmalarında birlikte görev yaptığımız Sayın Sözüer’in bu madde hükümlerinin Anayasa’ya aykırı olduğu yönünde dermeyan ettiği görüşe bugüne kadar tanık olmadım.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanına hakaret anayasaya aykırı
Öte yandan Özgenç, genel hakaret suçunun değil de TCK 299’da düzenlenen ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunun anayasaya aykırı olduğunu belirtti. 16 Nisan 2017 tarihli referandum sonucu anayasa değişikliği ile artık Cumhurbaşkanı’nın partili olması nedeniyle bu suçun hem anayasaya hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı hale geldiğini bildirdi. Özgenç, cumhurbaşkanına hakaret suçun kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Özgenç ayrıca ‘hakaret’ suçunun anayasaya aykırılık gerekçesiyle başvuru konusu yapılmasını da zaman kazanma amaçlı olarak yorumladı.
2005 yılında çıkan 5237 sayılı TCK’yı hazırlayan ekip Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Adem Sözüer ve Prof. Dr. Ahmet Gökçen’den oluşmuştu.