Gençlerin, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu‘nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasıyla başlayan eylemler nedeniyle yargılanmasına başlandı.
İstanbul‘daki davalarda gençler ve gazetecilere ilk duruşmaya çıktı. Çağlayan‘daki İstanbul Adliyesinde görülen davalarda 8’i gazeteci 189 kişi, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davayı milletvekilleri dahil çok sayıda kişi takip ediyor.
45 sanığın dosyası ayrıldı
İstanbul 65. Asliye Ceza Mahkemesi, 90 sanığın olduğun davada 45 kişi hakkında dosyayı ayırma kararı verdi. 45 kişinin duruşması 4 Temmuz’da görülecek. Diğer 45 kişi yeni esasa kayıt edilip daha sonra duruşma günü verilecek.
İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi ise 8’i gazeteci 99 sanığın yargılandığı davada gazetecilerin ve 3 avukatın dosyalarını ayırdı. Gençlerin savunmaları alınıyor.
8’i gazeteci 99 kişi 62. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor
Protesto eylemlerini takip ettiği için gazeteciler Bülent Kılıç, Yasin Akgül, Zeynep Kuray, Gökhan Kam, Kurtuluş Arı, Ali Onur Tosun, Hayri Tunç ve Emre Orman hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesinde görülüyor.
8’i gazeteci toplam 99 kişinin yargılandığı davada salonun küçük olması nedeniyle duruşma İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı. Çok sayıda milletvekili ve basın meslek örgütü yöneticisi duruşmayı takip ediyor.
Hakim ve savcı tepkiler üzerine duruşma salonunu terk etti
Yargılama sırasında gergin saatler yaşandı. İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada avukatlar, suç yeri tespiti yapılmadığını, iddianamede usulen eksiklik olduğu, bu nedenle iddianamenin reddedilmesi gerektiği beyanında bulundu. Mahkeme, usule ilişkin itirazları kabul etmedi. Avukatlar bunun üzerine “Kurutuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı ve kararı yuhaladı. Tepkiler üzerine hakim ve savcı cübbelerini çıkarıp mahkeme salonunu terk etti.
Bu olaylar sonrası İstanbul Barosu Genel Sekreteri Avukat Hürrem Sönmez, hakimle görüşüldüğü, 3 avukatın taleplerinin alınacağı, daha sonra yargılamanın başlayacağını duyurdu.
Ayrıca salonda oluşan kalabalık ve ses sorunu üzerine ses sistemi kurulması talebinin karşılanacağı söylendi.
8 gazeteci ve 3 avukatın dosyaları ayrıldı
Ardından hakim mahkeme salonuna döndü.
Sanık avukatları usule itiraz yaparken dile getirdikleri derhal beraat taleplerini tekrarladı. Sanık avukatı, “Dosyada bir delil durumunun oluşamayacak olması sebebiyle derhal beraat verilmeli. Nerede suç işlemiş müvekkilim, kimse bilmiyor. Yetki itirazı bile sunulması mümkün değil. İddialardan bir tanesi ihbara rağmen dağılmamaları. İddiaya ispat yok. Derhal beraat diyoruz. 99 sanık için emniyetin ve iddia makamının ortaya koymadığı delile karşı yüzlerce avukat savunma mı yapacağız. Tek bir somut bilgi belge bulunmuyor, en baştan bu iddianame kabul edilmemeliydi. Ne delil araştırmasına ne davaya devam edilmesine gerek var” savunması yaptı.
8 gazeteci ve 3 avukatın dosyaları ayrıldı ve kalan gençlerin yargılamasıyla devam edildi.
Olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti
Bir gencin duruşmasına girmeye çalışırken gözaltına alınması güne damga vurdu.
Duruşma öncesi adliyenin önü polis bariyerleri ve araçlarıyla kapatıldı. Gençlerin aileleri davaya alınmadı.
Duruşmasına girmek için çaba sarf eden bir genç de gözaltına alındı. Gözaltına alınan genç, yargılandığı duruşma salonuna geldi. İşlemlerine duruşmadan sonra devam edileceği aktarıldı.