8 Ocak 2025, Çarşamba

1 saat 40 dakikalık DEM Parti- CHP görüşmesi: Böyle bir sürecin Meclis’in önderliğinde ve denetiminde ilerlemesi gerek

DEM Parti İmralı heyeti, TBMM’deki görüşmelerini CHP ile sürdürdü.

CHP lideri Özgür Özel’in kapıda karşıladığı heyetle yapılan görüşme yaklaşık bir saat 40 dakika sürdü. Bu şekilde, DEM Parti heyetinin şimdiye kadarki en uzun görüşmesi yapılmış oldu. CHP Lideri Özgür Özel görüşme sonrası, “ ‘Acaba bir takım siyasi çıkar ilişkileri mi var, bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımları mı’ gibi ihtimalleri dışlayan bir süreç olması gerektiği noktasındaki mutabakatımızı gördük” dedi. Sırrı Süreyya Önder ise “Bu dar bir kesimin siyasi bir manevrası değil, toplumun geleceğini ilgilendiren bir şey” açıklaması yaptı.

DEM Parti heyeti, 28 Aralık’taki Öcalan görüşmesinin ardından bu kez CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi. Meclis’teki siyasi partileri ziyaret eden Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk’ten oluşan DEM Parti heyetini, Özgür Özel başkanlığındaki CHP heyeti karşıladı. Özel’e Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Gölge Adalet Bakanı Gökçe Gökçen ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın eşlik etti. Özel’in Meclis’teki makamındaki görüşmenin ardından açıklama yapıldı.

En uzun görüşme

DEM Parti heyetinin CHP ziyareti yaklaşık bir saat 40 dakika sürdü. Bu heyetin şimdiye kadar yaptığı en uzun görüşme oldu. Dün (6 Ocak) AKP Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığındaki AKP heyetiyle görüşme 80 dakika sürmüştü.

Özgür Özel: “Önemli olan Türkiye’nin bir bütün olarak kaybetmesini engellemek”

Görüşmenin ardından ilk CHP lideri Özel konuştu. Heyeti dinlediklerini belirten Özel “Türkiye’nin 50 yıldır süren sorununu ortadan kaldırmak, annelerin gözünün yaşını dindirmek, yeni şehitlerimizle sarsılmamak, daha fazla kayıplar vermemek adına atılacak her türlü adıma katkı sağlayacağımızı daha önce ifade etmiştik” şeklinde konuştu. DEM Parti heyetine beklenti, endişe ve önerilerini aktardıklarını belirten Özel konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizim tarihsel tutarlılığımız böyle bir sürecin Meclis’in önderliğinde ve denetiminde ilerlemesi gerektiğidir. Bundan sonraki süreçte atılacak tüm adımlar için Meclis’te tüm siyasi partilerin içinde olduğu güçlü bir komisyon çalışmasına ihtiyaç olduğunu açık yüreklilikle ifade ettik. Toplumsal mutabakatın önemli olduğunu, toplumun en hassas duygularının göz ardı edilmeden adımlar atılması gerektiğini ifade ettik. Türkiye’nin barışına yönelik olarak atılacak adımlarda hiçbir siyasi çıkar, pazarlık, beklenti olmaksızın, esas olanın Türkiye’deki bütün vatandaşların hep birlikte gelecek umutlarını yükseltmek, akan kanı durdurmak noktasındaki iradeyi önemsiyoruz.”

Tüm adımların demokratik ve yasal zeminde olması gerektiğini vurgulayan Özel, “Ayrıca ‘Acaba bir takım siyasi çıkar ilişkileri mi var, bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımları mı’ gibi ihtimalleri tamamen dışlayan bir sürecin içinde olunması gerektiği noktasındaki mutabakatımızı da memnuniyetle gördük. Önemli olan Türkiye’nin bir bütün olarak kaybetmesini engelleyip, hep beraber yarınlara umutla bakabilmek. Biz bu umudu muhafaza ediyoruz” ifadelerini kullandı.

önce gerçek
Beğenebilirsiniz
tümü

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne: İktidarın Suriye ile ilgili verdiği son kararın ve attığı adımların çok doğru olduğu kanaatindeyim (I)

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne duruşuyla, savunduğu değerlere karşı ödediği bedellerle hem Türk medyasında hem de Türk siyasetinde önemli bir isim. Siyaset bilimi uzmanı Türköne...