21 Aralık 2024, Cumartesi

ABD sandığa gidiyor: Trump’ın gözü Beyaz Saray’da, kadınlar ise Harris’in arkasında

ABD 2024 başkanlık seçimleri için halk bugün sandığa gidiyor. ABD seçimlerinde Demokratların adayı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump yarışıyor. Ülkedeki seçim sistemi nedeniyle “salıncak eyaletlerdeki” sonuçlar kazananın kaderini belirliyor. Anketlere bakıldığında, enflasyon dahil ekonomik sorunlar, kürtaj ile ilgili tartışmalar ve sınır güvenliği konuları oy tercihinde etkili konuların başında.

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Kamala Harris, son mitinglerini Pennsylvania’da gerçekleştirerek seçim kampanyasını bitirdi. Bugün itibarıyla ABD’nin bazı eyaletlerinde oy verme işlemi başladı.  Trump’ın yaralanmasına neden olan bir suikast girişimi ve Başkan Joe Biden’in çekilip yerini Harris’e bırakmasıyla ilginç bir seçim dönemi sona eriyor.AdImpact analitik şirketine göre iki partinin 2.6 milyar dolar harcadığı kampanya sonunda anketler 78 yaşındaki Trump ile 60 yaşındaki Harris’i neredeyse eşit gösteriyor.

Kadınlar daha çok sandığa gidiyor

Trump seçim kampanyası ekibi, erkeklerden çok kadınların oy kullanmayı tercih ettiğini duyurdu. Ekim ayında Reuters/Ipsos tarafından yapılan bir ankete göre Harris kayıtlı kadın seçmenler arasında yüzde 50’ye karşı yüzde 38 ile Trump’ın önündeyken, erkekler arasında %48’e %41 ile Trump önde görünüyordu.

Dünyanın en zengin insanı olan Trump destekçisi Elon Musk, X sosyal medya platformunda “Erkekler oy kullanmalı!” diye çağrıda bulundu. Musk, oy kullanma taahhüdü veren seçmenlere 1 milyon dolar teklif ettiği seçim kampanyasından dolayı savcı tarafından dava edilmiş, fakat Pennsylvania’lı hakim Musk lehine karar vermişti.

Trump, seçim vaadi olarak “kadınlar istese de istemese de” kadınları koruma sözü verirken 2022’de ABD Yüksek Mahkemesi’nde kürtaj hakkının ülke çapında yasaklanarak kürtaj haklarına eyalet seviyesinde karar verilmesinden sonra, birçok kadın hakları aktivist Trump’ı eleştirmişti.

Harris, kürtaj haklarını yeniden ülke düzeyinde getirme sözü verdi. Trump’ın ‘kadın düşmanı’ siyasetini eleştiren Demokrat Parti adayı, ‘eski zamanlara dönmeyeceklerini kaydetti.

İki adayın vaadi de savaşların bitmesi

İki aday da, ABD’nin her yıl milyonlarca dolar yardım gönderdiği savaşların bitmesi çalışacaklarının vaatlerinde bulundu. Trump, seçilmesi halinde Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşı bitireceğini belirtmişti. Diğer yandan Harris, Ukrayna’ya yardım göndermeye devam edeceğini fakat Kuzey ülkesini zor günlerin beklediğini kaydetti.

İsrailliler Trump’ı istiyor

İki adayın da İsrail’e olan desteği tam, fakat İsrailler Trump’ı tercih ediyor. Trump, İsrail’e “savaşı tam olarak bitirmeleri için” tüm desteği vereceğini ifade etmişti. Diğer yandan Harris de tam destek verdiğini söylese de Biden yönetiminin İsrail’e olan silah desteğini kesebileceğini söylemesi, ABD’deki Yahudi cemiyetinin eleştirisine neden oldu.

Rusya’nın müdahalesine karşı önlem

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Rusya’nın, ABD başkanlık seçimleri hakkında bir makale ve bir sahte röportaj olmak üzere iki yeni dezenformasyon girişiminde bulunduğunu öne sürdü. Yapılan açıklamada, Rusya bağlantılı aktörlerin “seçimin meşruiyetini zayıflatmak, seçmenlere seçim süreciyle ilgili korku aşılamak ve ABD vatandaşlarının siyasi tercihleri nedeniyle birbirlerine karşı şiddet kullandığını öne sürmek için görüntüler ve sahte makaleler oluşturduğu” ileri sürüldü.

Rusya’nın bu faaliyetlerinin “kışkırtma riski taşıdığı” kaydedilen açıklamada, faaliyetlerin “seçim sürecine olan güveni sarsmak” ve ABD’li seçmenler arasında anlaşmazlık yaratmak için tasarlandığı bildirildi.

ABD’de seçim güvenliği için üst düzey tedbirler devrede

ABD’de seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla oy kullanma ve sayım noktalarında üst düzey güvenlik tedbirleri devreye alındı. Washington Post Gazetesi’nin haberine göre, ülke çapında yerel yetkililer, başkanlık seçimi öncesinde sıkı önemler aldı. Bu kapsamda, oy kullanma noktaları ve oy sayım merkezlerinin çevresine güvenlik kameraları yerleştirildi, bu merkezlerin çatılarına ise keskin nişancılar konuşlandırıldı.

Ülkede, caddelere ilave polis ekipleri sevk edilirken insansız hava araçlarıyla da denetimler sıkılaştırıldı. Washington ve Nevada eyaletlerinde ise herhangi bir karışıklık olasılığına karşı ulusal muhafızların hazır bekletildiği açıklandı. Oy kullanma kabinlerine “panik butonları” yerleştirilerek sandık güvenliği üst seviyeye taşındı.

ABD seçiminde oylar her eyalette sandıklar kapandıktan sonra sayılır. Sandık kapanma saatleri eyaletten eyalete değişir ancak genellikle yerel saatle akşam 7 civarında kapanıyor.

önce gerçek
Beğenebilirsiniz
tümü

Nihal Olçok: Gördüğüm kadarıyla bir devlet projesiydi bu, herkes muradına erdi (I)

(1. BÖLÜM) Bugün 15 Temmuz… Türkiye’nin tarihinde eşi olmayan karanlıkta bir gün. O günden geride, soru işaretleriyle bir anne kaldı, 16 Temmuz’a geçemeyen, hep 15 Temmuz’da...