Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan’da yeraltında 14’üncü kattaki sığınağında vuruldu. 1 tonluk patlayıcılarla bombardıman altına alınan Hizbullah lideri 1992’den beri örgütün genel sekreteriydi. Hizbullah 1985 yılında kurulmuştu. Hamas lideri İsmail Haniye’den sonra Hasan Nasrallah’ın da öldürülmesi Ortadoğu’da gerilimi zirveye ulaştırdı. İran dini lideri Hamaney’in de bu saldırılar sonrası güvenli bir yere götürüldüğü iddia edildi.
Lübnan’ın çeşitli bölgeleri günlerdir İsrail bombardımanı etkili. Başkent Beyrut’a yönelik son saldırıda Hizbullah’ın ana karargahı hedef alındı. Saldırılar sürerken İsrail medyası Nasrallah’ın öldüğüne ilişkin haberler yayınlanmaya başladı. Hasan Nasrallah’ın ölüm haberi ilk olarak İsrail’den geldi. İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’a düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıkladı. Daha sonra Hizbullah da, Nasrallah’ın ölümünü doğruladı ve “Savaşmaya devam edeceğiz” diyerek meydan okudu.
Hizbullah’ın 32 yıllık lideri Nasrallah’ın öldürülmesi Ortadoğu’da yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi. Bombardımanda Hizbullah’ın güney cephesi komutanı Ali Karaki, istihbarat şefi Hasan Yasin ve İran Devrim Muhafızları’nın Lübnan’daki Kudüs Gücü komutanı Abbas Nilforuşan da öldürüldü.
80 ton bomba atıldı
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Nasrallah, Beyrut’un güney banliyösündeki karargahta 80 ton bombanın atıldığı saldırıda öldü.
Bölgedeki tepkiler..
İran’ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail’in Lübnan’a saldırılarını kınayarak, “savunmasız insanlara yönelik katliam işlendiğini” belirtti.
Hamas da Nasrallah’ın öldürülmesinin direnişi sadece daha da güçlendireceğini savundu.