Yargıtay’dan araç satıcılarını ilgilendiren önemli bir karar çıktı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, piyasaya sürmek üzere 10 aracın şase numarasını değiştiren sanığa “resmi belgede sahtecilik” suçundan verilen 2 yıl 1 ay hapis cezasını kesinleştirdi. Bununla birlikte araçlara el konulması kararını da onadı.
Dairenin kararına göre, Balıkesir’de hurdacılıkla uğraşan bir kişinin, hasarlı araçların motor ve şase numaralarını değiştirerek trafiğe dahil etmeye çalıştığı ihbarı üzerine soruşturma başlatıldı.
Soruşturma kapsamında üzerine kayıtlı 10 aracın şasi numaralarını değiştirdiği tespit edilen kişi hakkında “resmi belgede sahtecilik” suçundan dava açıldı.
Yargılamayı yapan Balıkesir 3. Asliye Ceza Mahkemesi, tanık beyanları ile araçların şasi numaralarında sahtecilik yapıldığına dair uzman bilirkişi raporları doğrultusunda, atılı suçun işlendiğine karar verdi. Sanığa “resmi belgede sahtecilik” suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası veren Mahkeme, ayrıca, suça konu araçların müsadere edilmesine hükmetti.
Mahkumiyet ve müsadere kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu ileri süren sanık, yerel mahkeme kararına itiraz etti.
İtiraz üzerine temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, verilen cezayı hukuka uygun bularak oy birliğiyle onadı.
Dairenin söz konusu kararında, yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun olduğu, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edildiği ve eyleme uyan suç vasfı ile yaptırımların doğru biçimde belirlendiği ifade edildi.
Şase numarası nedir?
Şase numarası, bir aracın kimliğidir. Aracın üreticisi, model yılı, türü, motoru ve diğer önemli özelliklerini tanımlayan benzersiz bir koddur.
Bu numarası, aracın mülkiyetinin ve geçmişinin belirlenmesinde kullanılır. Örneğin, aracın çalınması veya hasar görmesi durumunda, şase numarası aracın kimliğini doğrulamak için kullanılabilir. Şase numarası, aracın sigortalanması ve kayıt yaptırılması için de gereklidir.